Home Politike Qeveria “Edi-ste” dhe Neo-Jugosllavia!

Qeveria “Edi-ste” dhe Neo-Jugosllavia!

nga Albina Hoxhaj

Shqipëria po bëhet subjekt i një eksperimenti politik të udhëhequr nga politikanë “Esadistë” e cila në fund do të ketë rezultate trishtuese. Një kryeministër, karakteri i të cilit është i dyzuar dhe me nuanca tirani e narçisti, nuk mund të jetë më Kryeministri i një populli të lirë.

Shqipëria është në shumë aspekte një vend “pa shtet”.

Zotërimi i fuqisë absolute të pushtetit, përdorimi i simpatizantëve partiak si kavie eksperimentale pushteti, orekset e njeriut narçist e diktatorial rriten në mënyrë eksponenciale!
Shqipëria ende nuk ka një strategji sigurie e partneritet strategjik, vizion kombëtar se ku do të jetë pozita e saj pas disa dekadash. Siç dihet taktikat pa strategji janë zhurma para mposhtjes.

Serbia ecën me parimin “Mos e ndërpre kurrë armikun tënd kur është duke bërë një gabim”, prandaj vazhdon joshjen e saj ndaj politikanëve “Esadistë”! Aleksandër Vuçiç, aktron mjaft bukur rolin e “dhelprës” dhe nganjëherë “luanin”, duke u instruktuar mjaft bukur nga “ariu polar” se kur duhet luajtur roli i dhelprës dhe ai i luanit dhe fitorja e takon atij që këmbëngul më shumë dhe më bukur.

“We are not problematic guys. Edi is the guy”, tha Aleksandër Vuçiç dhe u kënaq duke qeshur me batutat e “artistit klloun” shtatlartë rrugëve të qytetit Novi Sad të qetë e të pafajshëm!

Aleksandër Vuçiç, në deklarimin e parë si president i Serbisë, shpalli se rikrijimi i Jugosllavisë së vjetër, plus Shqipërinë “është një ide politike”. Qeveria shqiptare “Edi-ste” duke u këshilluar nga emisarët dhe disa shoqata joqeveritare fitimprurëse që financohen nga Beogradi, ashtu si dhe “gjyshi i tij Enver” këshillohej nga Dushan Mugosha dhe Miladin Popoviçi, analizuan këtë projekt të Vuçiçit.

Fuqizimi i politikës Ruse për shtrirjen e influencës së saj në Ballkan, realizohet nëpërmjet Serbisë duke sugjeruar plane për hegjemoni Serbe ne Ballkan, duke krijuar Federatë të re Jugosllave, tashmë jo me 7 republika por me 6 republika të quajtura “Ballkani Perendimor” në emër të “idealeve europiane”.

Shtetet e Ballkanit Perëndimor kanë hyrë në një fazë dobësie dhe disfunksionaliteti, e cila e shtyn Serbinë të mendojë se është një fazë ku mund të imponohet si shteti më i fuqishëm dhe t’i grumbullojë ato shtete rreth vetes.

Aleksandër Vuçiçi ka arritur të sigurojë një mbështetje personale të gjerë në disa kancelari europiane dhe nga diplomacia e disa shteteve anëtare të BE . Ai dhe Edi Rama kanë artikuluar disa herë se nëse Europa nuk na pranon në alencën e saj, ne do të shikojnë bashkëpunime të tjera rajonale dhe deklarata e këtij takimi nga Rama ishte se: “…ne nuk do të presim që BE-ja të na përqafojë dhe të na ulë në një tryezë”; “Serbia nuk ka vënë asnjë veto për Kosovën, përndryshe unë nuk do të isha këtu duke shtrënguar duart”, padyshim karagjosllëk, antishqiptarizëm, naivitet apo akrobaci politike?!.

Edi Rama, për këtë gjë ka qenë i këshilluar dhe nga miku i tij neosmani i Bosforit, i cili ka kërcënuar disa herë vendet e BE-së, se mund ti bashkangjitet aleancës me Rusinë (në takimin e Shën Petersburgut, gusht 2016). Interesant është fakti se Presidenti i Serbisë nuk e parashtron si ofertë diplomatike të tij drejtuar Shqipërisë, por e paraqet si një fakt të kryer, që do të jetë një Jugosllavi e vjetër bashkë me Shqipërinë pa Slloveninë dhe Kroacinë të cilat u antarësuan në BE. Në këtë Jugosllavi të re, presidenti i ri serb nuk përfshin dot tani as Kroacinë dhe as Slloveninë, dy shtete që u shkëputën të parat nga ish-Jugosllavia dhe të cilat nuk kanë dashur asnjëherë të quhen as jugosllavë dhe as ballkanikë.

Shqipëria, populli shqiptar, opozita e bashkuar duhet të shprehin fuqishëm kundërshtimin e tyre, sepse duhet ta bëjnë këtë me forcë që ta dëgjojë edhe BE, se çdo plan i rikrijimit të Jugosllavisë është antihistorik, padyshim antishqiptar dhe i dëmshëm për integrimin europian dhe për paqen e stabilitetin rajonal.

Edi Rama nuk duhet që në emër të shtetit shqiptar të marr bonuse tek burokratët evropian e ndërkombëtar si bashkëpunues dhe paqedashës në rajon me mikun e tij të ngushtë Aleksandër Vuçiç dhe Serbinë. Anëtarësimi i Serbisë në BE do të jetë eleminimi përfundimtar i ëndrrës evropiane të shqiptarëve! Iniciativa të tilla janë vërtet shqetësuese, të paqarta, jo-transparente për gjithë shqiptarët në trojet e tyre shqipëfolës.

Të nderuar bashkëkombas zgjohuni!

A është konsultuar Qeveria Shqiptare me Qeverinë e Kosovës dhe me faktorin politik në Maqedonin e Veriut dhe Malin e Zi? Sovraniteti ekonomik kombëtar i Shqiptarëve, është humbësi më i madh në këtë rajon pasi qendra e gravitetit ekonomik dhe politik është Serbia dhe e kundërta nuk do të ndodh!.

Shikoni investimet strategjike të kohëve të fundit që bën Kina, Turqia dhe Rusia në Serbi! Ndiqni me kujdes dhe analizoni fuqizimin ushtarak të Serbisë në të gjitha forcat dhe komandat? Asnjë nuk flet për sigurinë, asnjë financim për rritjen e kapaciteteve strategjike ushtarake as në Shqipëri as në Kosovë!

Shqipëria nuk ka asnjë shanc të përfitoj ekonomikisht dhe aq më keq politikisht, pasi siç edhe dihet varësia ekonomike të bën vasal politik! Shqipëria nuk ka bërë asnjë hap para për zbatimin e marrëveshjeve ekonomike me Kosovën, por për çudi me Serbinë është mjaft e hapur dhe bashkëpunuese!!!

Kjo padyshim vjen si pasojë e çrregullimit narçistik të personalitetit të Kryeministrit “one man show” dhe qeverisjes së tij karagjoze dhe krejtësisht të paaftë!!!

Dritan Demiraj, Ph. D.

Lajme te ngjashme

error: Alert: Content is protected !!