Tetori rozë, muaji i ndërgjegjësimit për kancerin e gjirit! 6 këshilla

Read Time:2 Minute, 54 Second

Tetori është Muaji Kombëtar i Ndërgjegjësimit të Kancerit të Gjirit, ndajini këto burime

Fillimi i Tetorit nënkupton fillimin e Muajit të Ndërgjegjësimit të Kancerit të Gjirit. Muaji i Vetëdijësimit të Kancerit të Gjirit, i shënuar në vende të botës çdo tetor, ndihmon në rritjen e vëmendjes dhe mbështetjes për vetëdijen, zbulimin dhe trajtimin e hershëm, si dhe kujdesin për këtë sëmundje.

Statistikat tregojnë se përhapja e kancerit të gjirit është 1 në 8 femra, mirëpo mund të paraqitet edhe te meshkujt, por me shkallë më të ulët të rrezikut 1 në 100 raste. Simptoma e parë e dukshme e kancerit të gjirit është tipikisht një gungë që ndihet ndryshe nga pjesa tjetër e indeve të gjirit. Më shumë se 80% e rasteve me kancer gjiri janë zbuluar kur femra ndjen një gungë në gji.Kanceri i hershëm i gjirit zbulohen nga një mamografi.

Shumica e simptomave të çrregullimeve të gjoksit,duke përfshirë shumicën e gungave, nuk paraqesin domosdoshmërisht kancer gjiri. Për shembull, më pak se 20% e gungave, janë kanceroze, dhe sëmundjet beninje të gjirit të tilla si mastitet dhe fibroadenoma e gjirit janë shkaqet më të zakonshme të simptomave të çrregullimit të gjirit. Megjithatë, shfaqja e një simptome të re duhet marrë seriozisht në konsideratë nga të dyja palët si pacjentët ashtu edhe nga doktorët e tyre, për mundësinë e një kanceri gjiri në pothuaj çdo moshë.

Ka rreth 1.38 milion raste të reja dhe 458 000 vdekje nga kanceri i gjirit çdo vit. Kanceri i gjirit është deri tani kanceri më i zakonshëm tek gratë në të gjithë botën, si në vendet e zhvilluara ashtu edhe në ato në zhvillim. Në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, incidenca është rritur në mënyrë të qëndrueshme në vitet e fundit për shkak të rritjes së jetëgjatësisë, rritjes së urbanizimit dhe adoptimit të stileve të jetesës perëndimore.

Aktualisht nuk ka njohuri të mjaftueshme mbi shkaqet e kancerit të gjirit, prandaj, zbulimi i hershëm i sëmundjes mbetet gurthemeli i kontrollit të kancerit të gjirit. Kur kanceri i gjirit zbulohet herët, dhe nëse diagnoza dhe trajtimi adekuat janë në dispozicion, ekziston një shans i mirë që kanceri i gjirit të shërohet. Nëse zbulohet vonë, megjithatë, trajtimi kurativ shpesh nuk është më opsion. Në raste të tilla, nevojitet kujdes paliativ për të lehtësuar vuajtjet e pacientëve dhe familjeve të tyre.

Shumica e vdekjeve (269 000) ndodhin në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, ku shumica e grave me kancer të gjirit diagnostikohen në fazat e vonë, kryesisht për shkak të mungesës së vetëdijes për zbulimin e hershëm dhe pengesat për shërbimet shëndetësore. Historia e Maria (shih më poshtë) ilustron këtë situatë dramatike të zakonshme për mijëra gra në mjediset e kufizuara të burimeve. Një situatë që mund të kthehet nëse vendosen programe adekuate të shëndetit publik.

6 këshilla për të shmangur kancerin në gji

1- Bëni vizita mjekësore sa herë ndjeni shqetësime, por edhe kur e ndjeni veten mirë.

2- Bëni një jetë të shëndetshme, bini në peshë, nëse jeni  mbipeshë.

3- Përpiquni të minimizoni stresin.

4- Mundohuni të keni një aktivitet seksual të rregullt.

5- Ushqehuni duke ndjekur një diete të caktuar. Hani ushqime që janë të pasura me vitaminë A, E dhe C, p.sh., karota, spinaq,  kajsi dhe agrume. Është mirë që ato t‘i bëni pjesë të pandashme të dietës suaj ditore.

6- Mos harroni se lindja e fëmijës dhe ushqimi me gji janë shumë të rëndësishme për shëndetin e gjirit tuaj.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Manjani: Shtet leshi!
Next post Basha mbledh aleatët në selinë blu, takim me krerët e 5 partive