Home Aktualitet Rama me lekët e shqiptarëve, i paguan vizitën private presidentit të Kroacisë

Rama me lekët e shqiptarëve, i paguan vizitën private presidentit të Kroacisë

nga Editor

Komisioni për Vendosjen e Konflikteve të Interesit në Kroaci po kërkon shpjegime nga zyra e Presidencës në vendin e tyre, për udhëtimin e Zoran Milanoviç në Shqipëri, i cili kaloi dy ditë në Folie Marine me kryeministrin Edi Rama.

Mediat kroate, referuar lajmeve të publikuara nga mediat në Shqipëri, shkruajnë se fillimisht nga Presidenca kanë marrë njoftimin se bëhej fjalë për një vizitë private.

‘Presidenti i Republikës, Zoran Milanoviç, ka pasur një vizitë private më datë 12 dhe 13 gusht në Shqipëri, me ftesë të kryeministrit të vendit, Edi Rama,’- shkruajnë mediat në lidhje me njoftimin që kanë marrë nga Presidenca.Por, duke qenë se Milanoviç, përdori një helikopter ushtarak dhe një anije të Marinës Kroate për këtë udhëtim, shpenzimet e të cilës mbulohen nga buxheti i shtetit, Komisioni për Vendosjen e Konflikteve të Interesit, nuk është i kënaqur me deklaratën e ‘vizitës private’ dhe po kërkon nga Milanoviç dhe Ministria e Brendshme e vendit që të japin shpjegime të tjera.

Por deri më tani, nuk kanë marrë ende asnjë koment. Mediat kroate shkruajnë në vijimësi se edhe vetë kroatët janë informuar nga mediat shqiptare në lidhje me detajet e këtij udhëtimi, teksa kanë publikuar edhe fotot e mediave shqiptare.

Kështu, Presidentja e Komisionit që vendos mbi konfliktin e interesave Nataša Novakovi?, i dërgoi një kërkesë Presidencës për të marrë më tepër detaje, dhe si përgjigje u është thënë se vizita ka qenë si pjesë e detyrave presidenciale të Milanoviç. Ndërsa për akomodimin, u është thënë se ka qenë në ‘kurriz’ të shtetit shqiptar. Këtë gjë, Komisioni e konsideron dhuratë të paligjshme, por për të mos spekuluar mbi këtë detaj, presin sqarime të dokumentuara.

Përveç detajeve të udhëtimit dy ditor, Komisioni gjithashtu dëshiron të sqarojë plotësisht marrëdhëniet e Milanoviçit me Ramën. Mediat kroate kujtojnë edhe kohën kur është raportuar për faktin se Milanovic ka qenë këshilltar i kryeministrit Rama, duke shtuar këtu edhe fjalët që ka thënë ky i fundit për Milanoviç.

Udhëtimi që nisi që më 11 gusht dhe mbaroi më 14 gusht, me kthimin e Milanoviç në Kroaci, ka kushtuar 100 mijë kuna, që me monedhën shqiptare, i bien 16.533.000 lekë të vjetra. Në fund të shkrimit, mediat kroate shkruajnë se edhe Opozita ka kërkuar llogari nga Presidenca, ndërkohë shtojnë prerë: Faturat e udhëtimit do të duhet të dorëzohen në tryezë!

Shkrimi i plotë i medias kroate Dnevnik.hr:

Komisioni për Vendosjen e Konflikteve të Interesit kërkon sqarime dhe dokumentacion shtesë nga Zyra e Presidentit në lidhje me qëndrimin e Zoran Milanoviç në Shqipëri në mes të gushtit. Përkatësisht, ata nuk janë të kënaqur me deklaratën e Presidencës. Ata së pari pretenduan se udhëtimi i tij dy-ditor në Shqipëri ishte privat. Kështu që, pasi u raportua se mund të kishte një konflikt të mundshëm interesi, ndryshuan mendim. Angazhime presidenciale apo pushime private?

Edhe sot, nuk ka asnjë shpjegim shtesë për llojin e qëndrimit të Milanovi? me Kryeministrin shqiptar. Komisioni për të cilin ai ishte raportuar nuk është i kënaqur me deklaratën, kështu që do të kërkojë nga Milanovi?, si dhe Ministria e Brendshme, për përgjigje të reja. përmes mediave shqiptare, u zbulua se Milanoviç përdori një helikopter ushtarak dhe një anije të Marinës Kroate për atë udhëtim, shpenzimet e së cilës ishin mbuluar nga buxheti i shtetit.

 ‘Nga njëra anë, theksohet se është një udhëtim privat, nga ana tjetër, na është thënë një përgjigje se është zyrtare, kështu që është një fakt që është kontradiktor dhe që do të duhet të krijojmë. Ne patjetër kemi nevojë për dokumente për të mbështetur atë që thuhet,’- tha ajo, presidentja e Komisionit që vendos mbi konfliktin e interesave, Nataša Novakovi?. Zyra e Milanoviç u shkruajti atyre se ai kishte qëndruar atje si pjesë e detyrave të tij presidenciale. Kostoja e udhëtimit, pra transporti, mbulohet nga buxheti, si në të gjitha rastet kur udhëton ai. Akomodimi në, ata pretendojnë, në kurriz të hostit shqiptar. Nëse kjo është një dhuratë e paligjshme, Presidentja e Komisionit nuk dëshiron të spekulojë. Përveç detajeve të udhëtimit dy-ditor, Komisioni gjithashtu dëshiron të sqarojë plotësisht marrëdhëniet e Milanoviçit me Ramën.

 ‘Çështja është thjesht e hapur, ne jemi duke mbledhur fakte, unë nuk mund të diskutoj për përfundimet. Në çdo rast, do të na duhet dokumentacion për të përcaktuar ndonjë gjë,’– tha Novakovic.

Ata do ta kërkojnë përsëri informacione nga presidenti dhe nga Ministria e Brendshme, pasi njerëzit e tyre e ruajnë Milanoviç, në bazë të prokollit shtetëror. Zyra e Presidentit tha se ata ‘i paraqitën Komisionit për të vendosur mbi konfliktin e interesave dhe njoftoi publikisht të gjitha informacionet e rëndësishme në lidhje me qëndrimin e Presidentit Zoran Milanoviç në Republikën e Shqipërisë.’ Zyrtarisht as një fjalë për transportin e Presidentit.

Më vonë u zbulua se Milanovi? u transportua me helikopter ushtarak nga ishulli Hvar, ku ishte me pushime, për në Dubrovnik. Atje hipi në ‘U?ka’, një anije luftarake detare. Ai lundroi në jug me jahtin e dikurshëm të Titos. Fotografitë e anijes së ankoruar u publikuan edhe nga mediat shqiptare.

Si opozita ashtu dhe partia në pushtet bien dakord: ‘Presidenti duhet të shpjegojë gjithçka’

‘Gjithçka duhet të jetë transparente. Gjithçka duhet të sqarohet, kur bëhet fjalë për interesin publik, nëse vizita ishte private apo zyrtare,’ tha Ministri i Administratës dhe Drejtësisë Ivan Malenica. Ministri i Jashtëm dhe Çështjeve Evropiane, Gordan Grli? Radman pajtohet me të.

Përveç detajeve të udhëtimit dy-ditor, Komisioni gjithashtu dëshiron të sqarojë plotësisht marrëdhëniet e Milanoviçit me Ramën. ‘Epo, ne do të duhet ta përcaktojmë atë fakt dhe të gjejmë mënyra për të marrë informacionin,’- thotë Natasa Novakovic.

A i dha ai, pasi u tërhoq nga politika, vetëm këshilla miqësore apo ishte edhe ai i lidhur zyrtarisht me të? Ja çfarë kanë thënë ata deri më tani:

‘Sa i përket Zoran, ai është një mik i shkëlqyer i imi, unë i kërkova këshilla kur ai ishte kryeministër kroat dhe unë do ta pyes atë sa herë që i duhej. Ai është aq i mirë sepse nuk është kurrë vonë për të dhënë këshilla,’- tha Kryeministri shqiptar në Nëntor 2017.

 ‘Sot ne jemi në kontakt dhe e dëgjojmë njëri-tjetrin. Ai është një njeri i shkëlqyeshëm. Unë nuk mund të kthej favorizimin në asnjë mënyrë. Unë nuk kam punuar për qeverinë shqiptare dhe zotin Rama’, tha kandidati i atëhershëm i presidentit Zoran Milanoviç në janar të këtij viti.

Sido që të jetë, faturat e udhëtimit do të duhet të dorëzohen në tryezë. Le të shtojmë këtu se Dnevnik Nova TV konfirmoi nga Ministria e Mbrojtjes se Presidenti i Republikës kishte një anije ushtarake dhe një helikopter në dispozicion të tij nga 11 deri në 14 gusht në nisjen e tij dhe kthimin nga Shqipëria. Kostot totale të transportit arrijnë pak më shumë se 100 mijë kuna. /Dosja.al

Lajme te ngjashme