Home Aktualitet Banka Botërore: 40 % e popullsisë në Shqipëri jeton në varfëri

Banka Botërore: 40 % e popullsisë në Shqipëri jeton në varfëri

nga Editor

Banka Botërore ka rivlerësuar goditjen që do të japë në ekonominë shqiptare pandemia e Covid-19.

Sipas ekspertëve të bankës, mendohet se recesioni këtë vit do të jetë më i lartë se 9%, ndërsa varfëria mund të rritet me 2 deri në 5 pikë përqindje, çka do të bëjë që afërsisht 40% e popullatës të jetojë me më pak se 5.5 dollarë në ditë:

“Ngrirja e një pjese të madhe të ekonomisë gjatë pandemisë ka zhytur Shqipërinë në recesion, duke çuar në një rivlerësim tonin me ulje për rritjen ekonomike, me më shumë se 11 pikë përqindje për 2020-n”.

Vlerësimet dalin në një raport të posaçëm të bërë nga Banka Botërore, pas kërkesës së qeverisë shqiptare për të marrë një kredi të butë me vlerë 80 milionë dollarë nga ky institucion, e cila do të shërbejë si mbështetje buxhetore për forcimin e mbledhjes së taksave, frenimin e rritjes së kredive me probleme si pasojë e pandemisë, hapjen e vendeve të reja të punës dhe amortizimin e risqeve të rritjes së borxhit publik.

“Kriza do të rrisë borxhin publik mbi 80% të prodhimit kombëtar dhe në këtë kontekst kërkohen reforma të thella për të rritur kapacitetet e mbledhjes së taksave dhe për të ndërtuar hapësira fiskale në mënyrë që borxhi të ulët”, thotë Banka Botërore.

Në raportin rajonal të botuar në fund të muajit prill, Banka Botërore vlerësoi se tkurrja e ekonomisë shqiptare do të ishte në skenarin më negativ -7%, ndërsa tashmë e ka ulur në -9% duke e barazuar me parashikimin e bërë nga BERZH.

Lajme te ngjashme