Home Aktualitet Xhixho: Z.Kryeminister po ne ku jemi me rezervimin e dozave të vaksinës për qytetarët Shqiptar?

Xhixho: Z.Kryeminister po ne ku jemi me rezervimin e dozave të vaksinës për qytetarët Shqiptar?

nga Editor

Nga Erisa Xhixho

Përhapja e pandemisë dhe rastet e shtuara të njerëzve të infektuar me Covid-19 kërkojnë sot angazhimin e qeverisë Shqiptare për të rezervuar dozat e vaksinës sapo ato të futen në prodhim siç po bëjnë progresivisht shumë shtete në botë e rajon, të cilat vlerësojnë situatën me përgjegjësi dhe shumë seriozitet.

Ku jemi ne me përgatitjet masive për pajisjen me vaksina sa më parë!?

Për momentin asnjë informacion nuk është përcjellë nga qeveria Shqiptare, e cila ka detyrimin të informojë publikun për masat e marra në këtë drejtim. Ne krizën e thellë të shëndetit publik që po jetojmë nevojitet trasparencë e plotë për menaxhimin e pandemisë e mbi të gjitha informacion i sakte se ku jemi në lidhje me këtë fazë tepër të rëndësishme të rezervimit të vaksinave. Qeveria duhet t’i japi garanci popullit Shqiptar që vendi jonë ka rezervuar dozat e nevojshme të vaksinës, që nuk do të ngelemi si bisht i kavallit. Në Shqipëri sipas OBSH për fazën e parë të vaksinimit do të duhen rreth 500 mijë doza (20% e popullsisë) kryesisht për grupet e rriskut dhe ekipin mjekësor.

Ndërkohë që BE ka mbyllur marrëveshjen me AstraZeneca PLC për të blerë 400 milion doza vaksinë për Covid -19, pritet që doza e parë të jetë e vlefshme në muajin e ardhshëm.
Greqia do të marrë vaksinen vetëm në fund të 2020.

Maqedonia e Veriut po bën perpjekjet e saj për të siguruar vaksinen e COVID -19 nëpermjet Polonisë pasi nuk është pjesë e BE.

Mbreteria e Bashkuar ka rezervuar 100 milion doza të vaksinës po ashtu tek firma farmaceutike AstraZeneca, kërkimet e të cilës bëhen në bashkepunim me Universitetin e Oxfordit.

SHBA ka rezervuar 100 milion doza të vaksinës tek Moderna dhe ka investuar 955 milion dollar .Pritet që në Tetor vaksina të jetë gati.

Zvicra ka rezervuar 4.5 milion doza vaksinë gjithashtu tek Moderna.

Pyetja e thjeshtë që Qeveria Shqiptare duhet të japi përgjigje është: po ne ku jemi me rezervimin e dozave të vaksinës për qytetarët Shqiptar?

Nga kjo epidemi fatkeqësisht janë humbur shume jetë njerëzish, asnjë jetë më shumë nuk duhet humbur nga vonesa për akses në vaksina të popullit Shqiptar.Çdo jetë e humbur me tej, si pasojë e pengesave dhe vonesave për akses në vaksinë, mungesës së përgatitjes apo paaftesisë organizative do të jetë përgjegjësi direkte e qeverisë.

Image may contain: 1 person, text that says 'WSJ HEALTH EU Secures Coronavirus Vaccine Deal With AstraZeneca Drugmaker to supply the bloc with up to 400 million doses of Covid-19 vaccine now in development Russia Registers World's RussiaRegistersWorld'sFirst First Coronavirus Vaccine'
Image may contain: 1 person, text that says 'Coronavirus vaccine: When will we have one? James Gallagher Health and science correspondent 21 Jul Health Coronavirus still poses a significant threat, but there are no vaccines proven to protect the body against the disease it causes Covid-19. Covid Medical researchers are working hard to change that, and the UK government has ordered 100 million doses of a vaccine that isable to trigger an immune response and appears safe.'
Image may contain: text that says 'BREAKING S crush estimates, as CNBC HEALTH AND SCIENCE Trump says U.S. has reached deal with Moderna for 100 million doses of coronavirus vaccine PUBLISHED TUE, AUG 11 2020.5:50 PM EDT UPDATED WED, AUG 12 2020-7:37 AM EDT'
Image may contain: one or more people, text that says 'SWI swissinfo.ch Search Menu Switzerland pre-orders 4.5 million doses of Covid-19 vaccine darm Arms race: countries and companies are scrambling for a Covid-19 vaccine. Associated Press'

Lajme te ngjashme