Home Aktualitet Mirëqënia, borxhi dhe defteret e Ilir Beqjas.

Mirëqënia, borxhi dhe defteret e Ilir Beqjas.

nga Editor

NGA KLODIAN TOMORRI

Deputeti socialist, Ilir Beqja deklaroi sot ne Kuvend se ne periudhen 2013-2019, borxhi publik eshte rritur me 18 per qind, ndersa te ardhurat per fryme me 25 per qind. Kjo sipas tij tregon se mireqenia neto e shqiptareve eshte rritur nen qeverisjen e maxhorances aktuale.

Ne fakt shifrat e deklaruara nga zoti Beqja nuk jane te sakta. Borxhi publik i Shqiperise ne fundt te vitit 2013 ishte 884 miliarde leke, ndersa ne fund te vitit te kaluar shifra ishte 1 mije e 112 miliarde leke.

Pra per periudhen te cilen referohet zoti Beqja borxhi publik i Shqiperise nuk eshte rritur me 18 per qind sa thote zoti Beqja, por me plot 25.8 per qind.

Tani, qe te ardhurat per fryme ne 6 vite te rriten me 26 per qind, do duhej qe cdo vit rritja e tyre te ishte mesatarisht rreth 4 per qind, bashke me efektin kumulativ te bazes. Por kjo nuk ka ndodhur.

Ne fakt, te ardhurat per fryme ne Shqiperi Instat ka filluar t’i llogarise vetem se fundmi. Dy vitet e para te llogaritur jane 2017-2018-a. Sipas instat ne vitin 2018, te ardhurat per fryme ne terma nominale u rriten me vetem 2.5 per qind. Dhe 2018 ishte viti me rritjen me te mire ekonomike i qeverise socialiste.

Por meqe treguesi i te ardhures per fryme ekziston vetem per dy vjet, ka nje menyre tjeter per te dhene panoramen e plote, mbi ate se kush eshte rritur me shpejt, borxhi apo mireqenia. Ky eshte krahasimi i Prodhimit Kombetar Nominal

Per periudhen 2013-2019, PBB nominale e vendit eshte rritur po me rreth 25.8 per qind nga 1 mije e 355 miliarde leke qe ishte ne 1 mije e 705 miliarde leke. Me pak fjale ne terma nominale, borxhi publik i shqiperise ne periudhen 2013-2019 eshte rritur ne te njejten perqindje sa prodhimi kombetar nominal.

Nese i kthen numrat ne terma reale, atehere defteret duken shume me te hidhur nga ata te Beqjas. Me tej akoma nese llogarit te ardhuren kombetare per fryme, shkon edhe me keq.

Shkurt ne 6 vitet qe permend zoti Beqja, borxhi publik i vendit eshte rritur sa shtesa nominale e Prodhimit Kombetare. Po ndaloj tek 2019-a. Nese krahasimi do te perfshinte dhe vitin 2020, defteret e zotit Beqja do te ngjasonin me ato te Cicikovit.

Lajme te ngjashme