Home Aktualitet “Shqipëria pas Maqedonisë me testimet”- Basha: Vetëm sonte 4 efektivë në Has me koronavirus. Të merren masa për…

“Shqipëria pas Maqedonisë me testimet”- Basha: Vetëm sonte 4 efektivë në Has me koronavirus. Të merren masa për…

nga Editor

Kreu i Partisë Demokratike, Lulzim Basha kërkoi edhe një herë që të rritet numri i testimeve për të përballuar situatën nga koronavirusi.

Basha tha në “Opinion” se vetëm në këtë mënyrë do të mund t’ia dalim për të përballuar situatën dhe për të mos zgjatur mbylljen.

BashaNe duhet të kemi informacion sa më të saktë për gjendjen. Nëse testimet tona mbeten nga më të ulëta atëherë përmasat janë më të vogla se reale. Zinxhiri i infeksionit mund të ndërpritet vetëm duke testuar. Do zgjatet karantina dhe kriza ekonomia, do shtohen kostot.

Po them që Shqipëria nuk mund të ketë më pak testime se Maqedonia e Veriut. Shifrat janë shumë dëshpëruese. Në Maqedoni ka 5500, në Shqipëri 2 mijë e ca testime. Për çdo të infektuar ne bëjmë katër testime, ndërkohë që mesatarja është 12 testime.

Është fare e qartë, Shqipëria ka numrin më të ulët të testimeve në Evropë. Mos harroni që Shqipëria pati një ekspozim shumë të madh. Katër efektivë të Policisë së Shtetit në Has janë raportuar me koronavirus. Kanë pasur kontakt me kolegët.

Ia kam kërkuar edhe në mbledhjen e Këshillit të Sigurisë Kombëtare që të bëjë transparencë sa tampona ka. Kam parë një studim në “Time” që tregon se sekreti i Venetos që ka më pak vdekje është se ka testuar më shumë. Një nga kyçet e suksesit në Gjermani është rritja e testimeve. Që të kemi një strategji exit duhet të ndërtojmë një strategji.

Jemi shumë vonë me testimet. Dua të falenderoj SHBA dhe ambasadoren Kim. Është e pafalshme që publiku, opozita dhe media të mos e di se sa kite testime. Kosova kishte 7 mijë kite. Transparenca lufton panikun dhe forcon llogaridhënien. Kam një informacion që edhe brenda qeverisë ka pasur kontradita për numrin e tamponëve në dispozicion. Ne duhet të dimë se çfarë testimesh duhen bërë çdo ditë për të parë shtrirjen e rasteve.

Lajme te ngjashme