Home Aktualitet RAPORTI SPECIAL/ Harroni postimet e Donald Trump – pilulat e malaries nuk janë “plumbi magjik” kundër koronavirusit

RAPORTI SPECIAL/ Harroni postimet e Donald Trump – pilulat e malaries nuk janë “plumbi magjik” kundër koronavirusit

nga Editor

Britanikët e dëshpëruar po rrezikojnë jetën e tyre duke marrë tableta anti-malarie në një përpjekje të gabuar për të luftuar Covid-19, paralajmëruan ekspertët mbrëmë.

Ata hodhën poshtë pretendimet e studiuesve francezë se ilaçet me dekada mund të ‘kuronin’ pacientët dhe e quajtën një studim polemik të botuar muajin e kaluar që duket se tregon përfitime ‘me të meta’ dhe ‘të rrezikshme’.

Pilulat, kloroku dhe hidroksilklorina, dikur u përdorën për të mbrojtur udhëtarët nga kontraktimi i malarjes kur ndodhen jashtë.

Sidoqoftë, ato rrallë përshkruhen për këtë përdorim sot – pasi parazitët e malaries që shkaktojnë sëmundjen janë bërë rezistente ndaj ilaçeve.

Trajtimi është i njohur gjithashtu se shkakton efekte anësore shqetësuese, duke përfshirë probleme me ritmin e zemrës që mund të çojnë në një arrest të papritur apo edhe fatal.

Të shqetësuar, farmacistët britanikë kanë parë një nxitje në recetat private për ilaçet gjatë javëve të fundit, ka mësuar “The Mail on Sunday”.

Shoqata Kombëtare e Farmacive, e cila përfaqëson farmacistë e pavarura, pretendoi se anëtarët po raportonin një rritje të kërkesës, dhe që madje mjekët ishin vetë-përshkruar për përdorim personal, ose miq dhe familje.

Ilaçet kanë treguar premtime në studimet laboratorike si anti-virale. Sidoqoftë, në gjykimet njerëzore për të trajtuar gripin, HIV dhe dengo – një infeksion viral i përhapur nga mushkonjat në vende tropikale – kloroku dhe hidroksikloroku nuk arriti të ketë efekt.

Studiuesit kinezë kanë shikuar mundësinë që ata mund të ndihmojnë pacientët me Covid-19, por një studim nuk tregoi efekt në pacientët me sëmundje të rëndë.

Ishte mesi i muajit mars kur mikrobiologu francez Dr Didier Raoult publikoi gjetje që, siç tha ai, paralajmëroi ‘lojën e fundit’ të koronavirusit – duke pretenduar se kishte provuar se klorokina mund të ‘shëronte’ sëmundjen. Megjithatë, studimi i tij paraqiti vetëm 26 pacientë dhe shpejt tërhoqi kritika të gjera sepse rezultatet e tij munguan për të përmendur ata që kishin pësuar simptoma të përkeqësimit.

Përkundër këtyre shqetësimeve, kanali televiziv amerikan Fox News i mëshoi historisë për gjetjet dhe ditë më vonë, në një ndërhyrje të jashtëzakonshme, Presidenti Trump postoi në Twitter duke pretenduar se ilaçet mund të ishin ‘një nga ndryshuesit më të mëdhenj të lojës në historinë e mjekësisë’. Të dyja duhet të ‘vihen në përdorim menjëherë’, shtoi ai.

Së bashku me një rritje të kërkesës në SHBA., dhe tani në Mbretërinë e Bashkuar, pati raportime pasuese të tre personave në Nigeri që konsumuan sasi të mëdha të ilaçit në një përpjekje të dukshme për të parandaluar Covid-19.

Në përgjigje të mbikëqyrësit për ilaçet në Mbretërinë e Bashkuar, Agjensia Rregullatore e Produkteve të ilaçeve dhe Shëndetit, ka paralajmëruar tani kundër përdorimit të klorurit dhe hidroksilklorinës për të trajtuar simptomat Covid-19 ose për të parandaluar infeksionin.

Lajme te ngjashme