Home Aktualitet Drejtuesit europianë paralajmërojnë: Koronavirusi mund të çojë në prishjen e BE-së

Drejtuesit europianë paralajmërojnë: Koronavirusi mund të çojë në prishjen e BE-së

nga Editor

Pandemia e koronavirusit, me krizat e tij të njëkohshme shëndetësore dhe ekonomike, është duke thelluar linjat e gabimeve brenda Europës në një mënyrë që disa liderë kanë frikë se kjo mund të rezultojë në një përcarje dhe prishje përfundimtare të BE-së.

Kohezioni i Bashkimit Europian pësoi dëmtime nga Brexit, nga pasojat politike nga rritja e emigracionit 2015 dhe nga kriza financiare e vitit 2008, dhe u sfidua nga rritja e autokracisë në lindje që shkon në kundërshtim me idealet e pohuara të projektit Europian.

Tani, nëse liderët e Europës nuk mund të përcaktojnë një kurs më të bashkuar, projekti do të shkojë në atë që një nga arkitektët e tij e përshkroi këtë javë si “rrezik mortor”. Në ditët e para të shpërthimit të koronavirusit, përgjigja midis shteteve anëtare të Bashkimit Europian tregoi se interesat nacionalë hidhnin idealet europiane më altruiste. Kufizimet e kufijve u vendosën në mënyrë të befasishme, dhe Gjermania dhe Franca ndaluan eksportin për pajisjet mjekësore siç janë maska ​​dhe ventilatorë, madje edhe kur Italia kishte nevojë për ndihmë.

Të shpejtë për të kapitalizuar ishin makinat propaganduese të Rusisë dhe Kinës. Moska dhe Pekini janë përfshirë me ndihma mjekësore shumë të trumbetuara – ndonjëherë të dëmtuara, duke u shfaqur në rolin e shpëtimtarit dhe duke siguruar foragjere për Euroskeptikët e rajonit.

Vendet e BE kanë filluar të koordinojnë përpjekjet e tyre për të blerë furnizime, dhe kanë dërguar më shumë ndihmë për Italinë e goditur e në vështirësi sesa Kina. Por javën e kaluar doli në pah një frakturë në mënyrën e menaxhimit linjën veri-jug në lidhje me përgjigjen ekonomike. Unioni po tërhiqet gjithashtu drejt lindjes dhe perëndimit, pasi kryeministri hungarez Viktor Orban ka përdorur fuqitë e urgjencës për të pezulluar në mënyrë të efektshme demokracinë, duke hipur mbi parimet themelore të Europës për sundimin e ligjit.

Në mënyrë kolektive, këto tensione mund të mposhtin aleancën. Një çështje emocionuese mund të jetë mënyra se si vendet e Europës menaxhojnë heqjen e kufizimeve për popullsinë e tyre. “Kjo mund të krijojë pakënaqësi të madhe,” tha François Heisbourg nga Instituti Ndërkombëtar për Studime Strategjike, një grup studimi. “Ju jeni një italian dhe ju konsideroheni si bartës i murtajës nga gjermanët. Këtu qëndron rreziku i vërtetë për Europën. ”

Dhe pyetje më të gjera mbi vlerat dhe idealet do të mbeten, thonë analistët, me supozimin themelor se kufijtë dhe ekonomitë e hapura do të sillnin shumë pikëpyetje mbi paqen dhe prosperitetin në Europë.

Washington Post

/ SCAN

Lajme te ngjashme