Home Aktualitet A mund të parashikohet tërmeti?

A mund të parashikohet tërmeti?

nga Albina Hoxhaj

Nga Klodian Tomorri

Dy pyetje qe u pergjigjet sherbimi amerikan i sizmiologjise, dmth institucioni me i afte ne bote per termetet.

1-A mund te parashikohet termeti?

-Jo. As Sherbimi amerikan i sizmiologjise as ndonje shkencetar tjeter nuk ka parashikuar ndonjehere ndonje termet te madh. Ne nuk e dime se kur ndodhin termetet dhe as presim qe ta dime kete gje ne te ardhmen e parashikueshme.

Shkencetaret e sherbimit sizmiologjik amerikan mund te llogarisin vetem probabilitetin qe nje termet domethenes do te ndodh ne nje zone specifike brenda nje numri te caktuar vitesh.

2-A jane probabilitetet e termeteve e njejta gje me parashikimin?

-Jo. Probabilitetet pershkruajne mundesite afatgjata qe nje termet i nje magnitude te caktuar do te ndodh gjate nje dritare kohe.

Zakonisht keto probabilitete variojne nga 1/30 deri ne 1/300.

P.s. Pra edhe amerikanet parashikojne me siguri 3 per qind, qe do ndodh nje termet ne nje zone te caktuar per nje periudhe kohore te caktuar. Vetem 3 per qind ne rastin me te mire. Ky greku mire e ka qe tall trapin me ne qe thote e parashikova une. Heren tjeter kur te bej ndonje parashikim i duhet kerkuar me ca probabiliteti e ka parashikuar dhe per ca periudhe kohore.

Lajme te ngjashme