Home Aktualitet Çfarë duhet të bëni kur bie tërmet?

Çfarë duhet të bëni kur bie tërmet?

nga Albina Hoxhaj

Shqipëria u trondit ditën e sotme nga një tërmet i fuqishëm. Në këtë rast çfarë duhet të bëjnë qytetarët në këtë rast. Më poshtë janë disa këshilla të cilat duhet të mosni harroni.

– Çfarë duhet të bëni para një tërmeti!

Përgatitni një plan ku të takoni familjen tuaj pas një tërmeti.

Mos lini objekte të rënda në rafte (ato do të bien gjatë një tërmeti).

Vendosni mobilje të rënda, dollapë dhe pajisje në mure ose në dysheme.

Rrini të qetë! Nëse jeni brenda, rrini brenda. Nëse jeni jashtë, qëndroni jashtë.

Nëse jeni brenda, qëndroni pranë kollonave, poshtë tavolinave dhe larg dritareve.

Mos përdorni ashensorë.

-Çfarë duhet të bëni pas një tërmeti!

Kontrolloni veten dhe të tjerët për lëndime. Ofroni ndihmën e parë për këdo që ka nevojë për të.

Kontrolloni linjat e ujit, gazit dhe elektrike për dëmtimin. Nëse ndonjë është dëmtuar, fikni valvulat.

Ndizni radion. Mos e përdorni telefonin nëse nuk është emergjente.

Qëndroni jashtë ndërtesave të dëmtuara.

Qëndroni larg plazheve, mund të ndodhë ndonjë cunami.

Prisni tronditje pas tërmetit.

Lajme te ngjashme