Home Kuriozitete Pse Singapori ndalon me ligj çamçakëzin? Vendi i çudirave ku nuk lejohet as pështyma në ambiente publike

Pse Singapori ndalon me ligj çamçakëzin? Vendi i çudirave ku nuk lejohet as pështyma në ambiente publike

nga Albina Hoxhaj

Kryeministri i parë i Singaporit, Lee Kuan Yew, i cili vdiq në moshën 91-vjeçare, njihet si njeriu që e ktheu Singaporin nga një port i vogël në një qendër tregtare globale. Por ai gjithashtu insistoi në rregullshmëri e sjelljes së mirë dhe personifikoi ndalimin në vend të përdorimit të çamçakëzit. Çfarë  ishte ajo që lideri i Singaporit nuk pëlqeu tek përdorimi i çamçakëzit?

Ndalimi mbetet një nga aspektet më të njohura të jetës në Singapor, së bashku me ligjet e vendit kundër mbeturinave, mbishkrimeve, pështyma, dëbimi i “mukusit nga hunda” dhe urinimi kudo tjetër, por në një tualet. (Nëse është një tualet publik, nga ju kërkohet ligjërisht ta ndizni atë.)

Kur Singapori u bë i pavarur në 1965 ishte një vend i vogël me pak burime, kështu që Lee, kryeministri i parë i vendit, kreu një plan mbijetese. Para shumë kohësh, Singapori ishte duke kapërcyer vendet e tjera të zhvilluara përsa i përket pastërtisë së tij dhe sistemit efikas të transportit. Lee i edukuar në Kembrixh, duket se po synonte përsosmërinë.

Deri në vitin 1992 kur u zbatua ndalimi i çamçakëzit, Lee kishte mbushur 31 vite si kryeministër dhe ishte bërë “ministër i vjetër”, një fuqi e madhe prapa skenave. Në vitin 2004, Singapori ‘e lëshoi’ paksa dorën duke lejuar përdorimin e çamçakëzit për qëllime terapeutike apo dentare.

Në atë kohë, Lee po bënte presion për një “hov të ri të krijimtarisë në biznes” dhe sugjeroi që çamçakëzi i ngjitur në trotuare mund të ishte një shenjë se shpirti i ri i dëshiruar i krijimtarisë kishte mbërritur.

Vendosja e çamçakëzit në dyert e trenit të metrosë në mënyrë që ata të mos hapen. Unë nuk e quaj atë kreativitet. Unë e quaj atë sjellje të keqe,“- ishte përgjigja e Lee.

Lee ndjeu se kishte një zgjidhje të politikës publike për gjithçka, thotë Plate, madje edhe ajo e çamçakëzit në trotuar, ose dyert e trenave të “tranzitit masiv të shpejtë”./bbc/

Lajme te ngjashme

error: Alert: Content is protected !!