Home Politike Rama intervistë për ‘Der Spiegel’: Jam në gjyq me BILD për përgjimet, krimin e kemi goditur, kemi arrestuar klanet kryesore të drogës

Rama intervistë për ‘Der Spiegel’: Jam në gjyq me BILD për përgjimet, krimin e kemi goditur, kemi arrestuar klanet kryesore të drogës

nga Albina Hoxhaj

Kryeministri Edi Rama në një intervistë për gazetën gjermane, “Der Spiegel” ka cekur disa nga çështjet më të nxehta për të cilat viti 2019 u kthye në arenën e protestave në Shqipëri. Kryeministri nuk e sheh me optimizëm vendimin që do të marrë Bashkimi Evropian për çeljen e negociatave të Shqipërisë me Bashkimin Evropian. Rama thotë se Evropa ka nxitur veten për t’u vetëreformuar, teksa shton se ne nuk jemi ende plotësisht të pjekur për demokracinë. Rama është pyetur nga ‘Der Spiegel’ edhe për akuzat për përfshirje në dosjen 184, në përgjimet e famshme të Bild, për të cilat është shprehur se ka një proces gjyqësor që vazhdon në Gjermani.

Intervista e plotë e Ramës me Der Spiegel:

SPIEGEL: Kryeministër, fillimi i bisedimeve të pranimit midis BE-së dhe Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut u shty vitin e kaluar. Tani do të diskutohet përsëri në samitin e BE në Mars. A prisni një vendim pozitiv?

Rama: Unë nuk jam as optimist, as pesimist. Vendimi për të filluar negociatat e pranimit nuk thotë kryesisht asgjë për ne, por mbi të gjitha dëshmon për polemikat e brendshme të BE-së. Ne kemi përmbushur të gjitha kërkesat për të filluar negociatat. Shtyrja e tyre nuk ishte e mirë për ne. Fatkeqësisht, disa politikanë në vendet e BE-së harrojnë se ne kemi nevojë për procesin e bisedimeve si një udhëzues për modernizimin e shtetit tonë dhe institucioneve tona. Nëse Shqipëria do të bëhet anëtare në të ardhmen e parashikueshme varet më pak nga ne sesa nga vetë shteti i BE-së.

Spiegel: Opozita bojkotoi punën parlamentare dhe zgjedhjet përsëri dhe përsëri, ende është në pritje reforma zgjedhore, ndërsa edhe ju vetë jeni akuzuar për blerjen e votave. A është Shqipëria në një krizë demokratike?

Rama: Ne nuk jemi ende plotësisht të pjekur për praktikën e demokracisë sepse Shqipëria, nuk ishte shumë kohë më parë, kur ishte parë diktatura komuniste më e izoluar në Evropë. Bojkotet parlamentare janë një traditë tek ne, dhe partia ime e ka praktikuar atë gjithashtu.

Por, një bojkot zgjedhor është një përshkallëzim që kërcënon sistemin demokratik. Kjo duhet të ndalojë. Kohët e fundit kemi vendosur së bashku me opozitën për të hartuar një Reformë Zgjedhore. Shpresoj se do të funksionojë. Sa i përket blerjes së votave: Unë nuk e diskutoj problemin. Por, ky fenomen ka rënë ndjeshëm dhe kurrë nuk ka qenë aq i madh sa për të ndryshuar rezultatet e zgjedhjeve.

Spiegel: A jeni përfshirë personalisht në blerjen e votave?

Rama: Jo. Unë padita gazetën Bild vitin e kaluar për këtë pretendim. Procesi është ende në vazhdim.

SPIEGEL: Gjyqësori në Shqipëri ka punuar shumë ngadalë, shumë gjyqtarë të korruptuar duhej të linin postet e tyre dhe reforma nuk po bën përparime të mira. A është Shqipëria në rregull me drejtësinë?

Rama: Unë shoh suksesin. Ne jemi në procesin e pastrimit të gjyqësorit tonë. Ne po operojmë kancerin e pacientit nga trupi. Ai mund të fillojë të ecë përsëri pas operacionit.  

SPIEGEL: Krimi i organizuar është një kërcënim kryesor në Shqipëri, klanet shqiptare të drogës janë gjithashtu aktive në vendet e BE-së siç është edhe Gjermania. Qeveria juaj po përpiqet ta luftojë atë?

Rama: Jo, nuk është e vërtetë. Shqipëria është një vend shumë më i mirë se katër apo pesë vjet më parë. Nuk ka më një prodhim në shkallë të gjerë të kanabisit, numri i vrasjeve në krimin e organizuar ka rënë ndjeshëm, ne kemi burgosur anëtarët kryesorë të klaneve të drogës. Në javët e ardhshme ne do të fillojmë një ofensivë shumë të ashpër kundër krimit të organizuar dhe do të konfiskojmë pasuritë e fituara në mënyrë të paligjshme në një shkallë të gjerë.

Spiegel: Presidenti Ilir Meta ka refuzuar të nënshkruajë ligjin e ri të diskutueshëm për median. Kritika se ajo kishte kufizuar lirinë e shprehjes erdhi edhe nga jashtë. A do ta miratoni përsëri?

Rama: Nuk ka asnjë arsye për këtë, është qesharake. Ne po diskutojmë me OSBE, dhe kemi hartuar një ligj për shpifjen në media. Tani përfshihet një dispozitë për viktimat e shpifjes që të kontaktojnë një rregullator dhe të kërkojnë që të njoftohet kundër dhe njoftimi për falje.

SPIEGEL:  A keni ndonjë problem me median kritike?

Rama: E pranoj që kam një problem të pazgjidhur. Dikur kam qenë me zë të lartë për median e pavarur. Sidoqoftë, unë qëndroj prapa asaj që thashë në atë kohë. Nëse dikush thotë që jam idiot, nuk kam asnjë problem me këtë. Por nuk mund të hesht ndaj akuzave serioze të rreme.

SPIEGEL: Vitin e kaluar, Shqipëria, Maqedonia dhe Serbia themeluan bashkëpunimin e ashtuquajtur Mini-Shengen. A është ky hapi i parë drejt një modeli tjetër anëtarësimi në BE në të cilin rajoni do të lidhej ngushtë me BE, por vendet e tij nuk janë anëtare të plota?

Rama: Jo, nuk është një alternativë, por një hap në rrugën e përafrimit me BE-në. Nga ky bashkëpunim përfitojnë  ekonomitë tona. Thjesht merrni këtë një numër: Koha e pritjes për njerëz dhe mallra në kufijtë në rajonin e Ballkanit Perëndimor është më shumë se një mijë vjet në një vit. Është e tmerrshme. Ne kemi nevojë për lirinë e lëvizjes dhe transferimin e lirë të mallrave, shërbimeve dhe kapitalit.

*Titulli në origjinal: “Ne nuk jemi ende plotësisht të pjekur për demokracinë”

Lajme te ngjashme

error: Alert: Content is protected !!