Home Aktualitet Media britanike: Shqipëria po bëhet porti më i populluar i jahteve luksoze të pasanikëve

Media britanike: Shqipëria po bëhet porti më i populluar i jahteve luksoze të pasanikëve

nga Albina Hoxhaj

“Shqipëria është shumë e njohur për jahtet super luksoze që janë ankoruar në jug të vendit. Por jo domosdoshmërisht si një destinacion në vetvete.”-kështu e ka nisur artikullin media angleze për vendin tonë.

Përfitimi i ndalimit në Shqipëri për të marrë karburant, si për anije private të regjistruara ashtu edhe për tregti, me një kursim mbi 50 përqind kur krahasohet me një furnizues tipik të karburantit. Megjithatë faktorët që kufizojnë vizitën në superjahteve janë zvogëluar, gjithmonë e më shumë tashmë po shohim që jahtet luksoze kanë nisur të eksplorojnë Shqipërinë.

Për vite të me rradhë, Shqipëria është njohur për çështjen e mafias dhe kriminalitetin, ku paragjykimet e nxitura janë kryesisht nga injoranca dhe jo nga përvoja.

“Ka një shtytje të madhe nga qeveria për të ndryshuar opinionin global të Shqipërisë,”- shprehet menaxheri i zonës për Ishujt Jon dhe Shqipëri në G&K Yachting.

Shqipëria ka një vijë bregdetare vërtet mahnitëse.

“Populli shqiptar është tepër i ngrohtë dhe mikpritës dhe si komb është jashtëzakonisht i hapur për përvojat dhe tregjet e reja. Si dhe ka një popull mjaft mikpritë, Shqipëria ka një vijë bregdetare vërtet mahnitëse. E vetmja çështje me vijën bregdetare është se është relativisht e hapur për elementët, por gjatë muajit korrik dhe gusht moti në atë pjesë të botës është shumë i qetë. Deti Jon ka qenë gjithmonë i preferuar për kapitenët të lundrojnë sepse ka kaq pak erë. “

Një nga arsyet që Shqipëria vizitohej rrallë nga jahtet në të kaluarën ishte se vija e saj bregdetare ishte caktuar si e rrezikshme në epokën e pas Luftës së Dytë Botërore për shkak të shënjuesve për miniera dhe rreziqe të ndryshme të tjera përgjatë vijës bregdetare. Sidoqoftë, qeveria shqiptare, me ndihmën e Britanisë, që atëherë ka shmangur rreziqet.  

Ishte një çështje e madhe,” shpjegon Peacock.

Sipas statistikave zyrtare të publikuara nga autoritetet shqiptare, 842 jahte vizituan Portin e Sarandës, Shqipëri, në vitin 2017. Kjo shifër u rrit në 1007 në 2018 dhe në 1575 në 2019. Ndërsa statistikat nuk specifikojnë se çfarë madhësie janë anijet, duke pasur parasysh rritjen e 80 përqind të vizitës së jahteve nga 2017-2019, që tregu në Shqipëri po lëviz vetëm në një drejtim.

“Sa më shumë superyacht që shkojnë atje … thjesht orjentojnë më shumë jahte për të shkuar”

“Kam shkuar në Shqipëri menjëherë pas rënies së komunizmit (1992) dhe një nga jahtet e para që kam marrë ndonjëherë atje u quajt T6, një jaht i bukur eksplorues 48m nga Zelanda e Re. U desh mjaft bindje dhe guxim në atë kohë për shkak të paragjykimit se Shqipëria ishte një vend i rrezikshëm. Më shumë jahte luksze që shkojnë atje dhe kanë një përvojë pozitive të lundrimit, vendet, plazhet, ushqimin e shkëlqyeshëm dhe gjithçka tjetër që Shqipëria ka për të ofruar, thjesht shtyn më shumë jahte për të shkuar.”-shprehet një turist.

Lajme te ngjashme