Home Politike Rishqytimi i paketës ‘anti-shpifje’ në Kuvend/ Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve përshëndet vendimin e Presidentit Meta

Rishqytimi i paketës ‘anti-shpifje’ në Kuvend/ Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve përshëndet vendimin e Presidentit Meta

nga Albina Hoxhaj

Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve, ditën e sotme ka përshëndetur vendimin e Presidentit Ilir Meta për rishqyrtimin në Kuvend të Paketës “Anti-shpifje” që u miratua në Kuvend nga Maxhoranca më 19 dhjetor.

Në deklaratën e saj, Federata e ka vlerësuar si një sukses të Shoqatës së Gazetarëve Profesionistë në Shqipëri. Sipas Federatës, ligjet kundër shpifjes nuk duhet të përdoren si mjete për të kufizuar lirinë e shtypit në vend.

“Presidenti i Shqipërisë, Ilir Meta, ka vënë veton ndaj një ligji të propozuar që do të mbysë median në internet pas presionit të Shoqatës së Gazetarëve Profesionistë të Shqipërisë , i cili e mohoi projektligjin si “autoritar”. Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve përshëndeti vendimin, duke theksuar se ligjet kundër shpifjes nuk duhet të përdoren si mjete për të kufizuar lirinë e shtypit. Sipas njoftimeve të lajmeve, Presidenti Meta kishte frikë se Shqipëria do të bëhej më autoritare dhe do të shkelte kushtetutën shqiptare nëse kalohej paketa e propozuar e reformave. Parlamenti tani mund të pranojë dekretin dhe të rindezë procesin për të ndryshuar ligjin, ose ai mund ta refuzojë projektin me një shumicë të thjeshtë. Refuzimi i Presidentit për të aprovuar paketën ishte për shkak të një pjese të madhe të punës së APJA dhe presionit ndërkombëtar.”-shkruan IJF.

APJA njoftoi se do të vazhdojë mbikëqyrjen e procesit: Ne përsërisim shqetësimet tona të thella për këtë” paketë censure “dhe inkurajojmë përsëri kryeministrin Edi Rama që të tërheqë këtë iniciativë. Vetë-rregullimi është e vetmja mundësi demokratike për media të pavarura, e mbështetur nga organet përkatëse ndërkombëtare në Shqipëri. 

Lajme te ngjashme

error: Alert: Content is protected !!