Foto/ Ja si duken kartëmonedhat e reja shqiptare

Read Time:2 Minute, 1 Second

Banka e Shqipërisë ka prezantuar serinë e re të Kartëmonedhave Shqiptare. Kjo është një ngjarje e rëndësishme, një moment i veçantë, jo vetëm për Bankën e Shqipërisë, por për gjithë shtetin shqiptar.

Pas më shumë se 20 vitesh, dizenjo e kartëmonedhave të qarkullimit vjen e rifreskuar dhe me elementë sigurie të përmirësuara. Kjo i jep kartëmonedhës shqiptare pamjen e një kartëmonedhe moderne, në të njëjtën kohë rezistente, me cilësi, integritet dhe besueshmëri të lartë.

Gjatë ceremonisë së Prezantimit, Guvernatori Gent Sejko tha se prerjet e reja do hidhen gradualisht në qarkullim dhe do të jenë në përdorim bashkë me kartëmonedhat e vjetra të përdorura deri tani.

Duke uruar që kartëmonedhat e reja të mirëpriten nga publiku, ju prezantoj me pamjen e tyre. Kartëmonedha prej 10 000 do të hidhet në qarkullim vitin e ardhshëm, por procesi i dizenjimit nuk ka përfunduar, prandaj kemi preferuar të mos e shfaqim. Por tematika e kësaj kartëmonedhe është përcaktuar. Kjo kartëmonedhe do të jetë me himnin e flamurit shqiptar dhe me portretin e autorit të himnit, Azdreni“, tha Sejko.

Seria e re e kartëmonedhave shqiptare ruan të njëjtën tematikë me kartëmonedhat ekzistuese, si një tematikë e gjithëpranuar nga publiku, por duke e risjellë atë më të freskët në ngjyra e konfigurim.

Seria e re e kartëmonedhave shqiptare përbëhet nga 6 prerje: 200 Lekë, 500 Lekë, 1000 Lekë, 2000 Lekë, 5000 Lekë dhe 10000 Lekë. Hedhja në qarkullim e kësaj serie planifikohet të bëhet gradualisht sipas këtij rendi:

  • kartëmonedhat 200 Lekë dhe 5000 Lekë do të hidhen në qarkullim duke filluar nga data 30 shtator 2019;
  • kartëmonedhat 10000 Lekë dhe 1000 Lekë do të hidhen në qarkullim duke filluar nga viti 2020;
  • kartëmonedha 2000 Lekë do të hidhet në qarkullim duke filluar nga viti 2021;
  • kartëmonedha 500 Lekë do të hidhet në qarkullim duke filluar nga viti 2022.

Seria e re sjell për herë të parë një kartëmonedhë në polimer, atë 200 Lekë. Polimeri është një material plastik dhe përfaqëson një inovacion në industrinë e prodhimit të parasë, duke qenë më rezistent në përdorim se letra. Përgjithësisht, kartëmonedhat me vlerë nominale të ulët janë ato që kanë normë më të lartë konsumi nga përdorimi, ndaj përdorimi i një materiali më rezistent për to ka rezultuar më eficient.

Kartëmonedhat ekzistuese, të të gjitha prerjeve, do të vazhdojnë të qarkullojnë paralelisht me kartëmonedhat e reja. Ato do të vazhdojnë të kenë kurs ligjor dhe të shërbejnë si mjet pagese.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Intervista/ Kriza politike, qëndrimet e presidentit Meta
Next post Në vend të një shpulle për kthjellim…