Home Kuriozitete Nga Albert Einstein,tek Beethoven,e deri ne Vatikan…Këto janë 20 kuriozitetet më të çuditshme në botën ku jetojme…

Nga Albert Einstein,tek Beethoven,e deri ne Vatikan…Këto janë 20 kuriozitetet më të çuditshme në botën ku jetojme…

nga Arian

Beethoveni para se te kompozonte fuste koken ne uje te ftohte.

Iceberg-u me i madh i matur deri me sot ka qene me gjatesi 200 milje dhe gjeresi 60 milje, ai ka pasur nje siperfaqe me te madhe se Belgjika.

Vetem mushkonjat femra pickojne.

Lindjet vjetore ne Indi, kalojne popullsine e Australise.

96% e kastravecit,eshte uje.

Ne 1 kg limon ka me teper sheqer se 1 kg luleshtrydhe.

Albert Einstein deri ne moshen 9-vjeçare… nuk fliste normalisht.

Nje shqiponje mund ta shohe prene e saj qe 3000 metra larg.

Fluturat shijojne me ane te kembeve.

Nje njeri qesh mesatarisht 13 here ne dite.

Ne trupin e njeriut muskuli me i forte eshte gjuha.

Femrat i pulisin syte 2 here me shume se meshkujt.

Në tokë ekzistojnë 4 oqeane dhe 56 dete që së bashku formojnë “Detin Botëror” i cili përfshin 71% të sipërfaqes së përgjithshme të tokës (316 mil.km2)…

Druri i cili mban rekordin e trashësisë në botë është “Baobab-i”, i cili gjendet në Tanganyike me moshë rreth 30 shekuj. Ky dru perimetrin e trungut e ka 47 m, lartesinë 22 metra, ndërsa perimetrin e kurorës 145 metra.

Gjarpëri i ujit që jeton në veriperëndim të Australisë rreth shkëmbinjëve të ujit, është shtaza më helmuese në botë. Helmi i tij është 100 herë më i fortë se helmi i gjarpërit Australian në tokë i quajtur “Tapian i shkretëtirës” e që konsiderohet gjarpëri më helmues qe jeton ne toke…

Peshku trashanik “Silurus Glanis”…Shkencëtarët erdhën në përfundim se përkundër kokës së madhe,është peshku më i ngathet dhe”idiot”në botë, sepse në pranverë kur bënë nxehtë, në breg të lumit rriten shelgjet dhe në ujë bien thuprat e këtij druri së bashku me gjethet, peshku trashanik me ngutësi i përpin duke menduar se bie ushqimi i tyre i preferuar. Në lukth këto fije të shelgut lëshojnë alkool që e bën peshkun të sillet ngathet dhe ne menyre te cuditeshme…

Qelizën i pari e zbuloi shkencëtari anglez Robert Hooke me 1665 i cili edhe ia dha emrin. Ky është zbulimi më i madh në mjekësi, sepse qeliza është njësia themelore kryesore e çdo organizmi të gjallë.

Armata e shtetit të Vatikanit është armata më e vjetër në botë. Zyrtarisht është themeluar më 21 janar 1506, por fillimet e saj shënohen që në vitin 1400. Përveç se është armata më e vjetër në Botë, ajo është edhe ndër më të voglat, me vetëm 83 ushtarë. Uniformat e tyre kanë qenë të dizenjuara nga artisti gjenial Michelangelo.

Meshari…Libri është botuar në kohën e humanizmit dhe të kundër reformës, kur u krijuan kushtet që feja katolike të mësohej e të predikohej në gjuhët kombëtare. Mesharin e gjeti Gjon Nikollë Kazazi nga Gjakova më 1740. Ky libër përmban: Librin e Orëve dhe Librin e Meshës. Me këtë vepër filloi Letërsia Shqiptare e Rilindjës.

Lajme te ngjashme