Home Aktualitet Ministeriali i Mbrojtjes së A5/ Zyrtarja amerikane Cooper: Shqipëria, shembull i jashtëzakonshëm në mbështetje të operacioneve të NATO-s

Ministeriali i Mbrojtjes së A5/ Zyrtarja amerikane Cooper: Shqipëria, shembull i jashtëzakonshëm në mbështetje të operacioneve të NATO-s

nga Albina Hoxhaj

Zëvendësasistentja e Sekretarit të Mbrojtjes së SHBA–së, Laura Cooper, deklaroi sot se SHBA janë miq të Shqipërisë dhe do të jenë bashkë në kohë të vështira.

Në fjalën e saj në konferencën e Ministerialit të Mbrojtjes të nismës SHBA– Karta e Adriatikut, Cooper theksoi se do të doja të fillojë me ngushëllime për familjet që vuajtën si pasojë e këtij tërmeti. Shtetet e Bashkuara janë miqtë e Shqipërisë si gjithë amerikanët dhe shqiptarët kanë qenë bashkë në kohë të vështira”.

“Të gjitha vendet që janë sot këtu reaguan menjëherë pa asnjë kusht dhe kanë dhënë mbështetjen e nevojshme për të ndihmuar Shqipërinë në këtë periudhë të vështirë”,- nënvizoi Cooper.

Ajo shprehu mirënjohjen për Shqipërinë, e cila drejton A5 në 2019.

“Ka qenë vit produktiv për gjithë Shqipërinë por plot me sfida e mundësi për të mbështetur aleancën e NATO-s, partneritetet dhe koalicionet. Shqipëria është një shembull i jashtëzakonshëm për të mbështetur operacionet e NATO-s në të gjitha koalicionet. Doja t’iu siguroja se angazhimi i SHBA-së për aleancën e NATO-s dhe partneriteti që kemi mbetet shumë i fortë”, theksoi Cooper.

“Unë udhëtoj shumë në vende të ndryshme si pjesë e detyrës sime dhe shikoj se udhëtimi në vendete A5 është gjithmonë më rendësi të posaçme duke qenë se kemi sfida të ndryshme, të përbashkta përsa i përket sigurisë. Angazhimi i SHBA-së në Europën Juglinodre është vazhdimisht prezent dhe jo vetëm gjatë angazhimit nëpërmjet mbështetjeve të ndryshme, por kohët e fundit edhe në takimet e Ministerialit të Mbrojtjes.
Duke pasur parasysh asistencën e sigurisë së SHBA , gjithë këtë angazhim dhe mbështetjen në kuadrin e mbrojtjes në vendet tuaja dhe vetëm nga departamenti i mbrojtjes kanë qenë mbi 743 milionë dollarë që nga viti 2012”, – tha Cooper.

Më tej , ajo shtoi se , të gjitha këto kanë qenë pjesë e bashkëpunimit për sigurinë dhe ngritjes së kapaciteteve jo vetëm në vendet anëtare , por edhe ato vëzhguese gjatë kësaj periudhe.

“Angazhimi i SHBA-së për këtë rajon reflekton gjithashtu edhe vlerësimin që kemi për kontributet tuaja për sigurinë globale dhe rajonale. Shumë prej forcave tona të armatosura qëndrojnë afër me njëra tjetrën, sup më sup të lidhura për të mbështetur misionet në Afganistan e të tjera. Vendet tuaja janë të rëndësisë përsa i përket ofrimit të sigurisë jo vetëm për vendet e rajonit por edhe në kuadrin ndërkombëtar”, – tha Cooper.

Sipas saj, mbështetja e SHBA-së në kuadrin e politikës së dyerve të hapura të NATO-s- dhe mundësia që ka secili nga vendet për të përzgjedhur rrugën e vet, nëse kjo është rrugë e NATO-s apo BE-së, kjo ndryshon, jemi gjithmonë mbështetës të progresit në rajon.

“SHBA e shikon A5 si një element shumë të rëndësishëm për ngritjen e besimit të konfidencës për të arritur objektivat tona të përbashkëta duke pasur parasysh përvojat tona unikale, të rëndësishme dhe bashkarisht mund të kuptojmë më mirë mjedisin e sigurisë dhe të krijojmë mundësi të tjera për një bashkëpunim të mëtejshëm”, tha Cooper.

Lajme te ngjashme