Home Bota Nxënësit kinezë tani janë zyrtarisht më të zgjuarit në botë

Nxënësit kinezë tani janë zyrtarisht më të zgjuarit në botë

nga Albina Hoxhaj

Studimi tre-vjeçar i OECD i studentëve 15-vjeçar në të gjithë botën zbuloi se katër provincat kineze – Pekin, Shanghai, Jiangsu dhe Zhejiang, ishin më të mëdha sesa shkenca dhe matematika, edhe nëse të ardhurat shtëpiake ishin shumë më poshtë se mesatarja e anëtarëve. Gjatë leximit, 10% studentët kinezë më të pafavorshëm të testuar kishin aftësi më të mira se mesatarja e OECD.

“Cilësia e shkollave të tyre sot do të ushqehet në pikat e forta të ekonomive të tyre nesër.” -tha Sekretari i Përgjithshëm i OECD, Angel Gurria.

Studimi i PISA i 600,000 studentëve në 79 vende ndriçon një vështirësi në përmirësimin e arsimit, ndonjëherë, pavarësisht burimeve që i janë kushtuar. Kjo duket të jetë veçanërisht problematike për vendet e OECD-së që kanë rritur shpenzimet për studentët fillor dhe të mesëm për më shumë se 15% në dekadën e kaluar.

Raporti gjithashtu thekson pabarazitë në arritjet arsimore në varësi të prejardhjes socio-ekonomike. Në disa vende, madje edhe kur shpenzimet qeveritare për arsimin janë të larta, sfondi i një studenti ende luan një rol të rëndësishëm në rezultatet e tyre arsimore.

Mesatarisht, 12% e ndryshimeve në performancën e leximit të studentëve brenda secilit vend shoqërohej me statusin socio-ekonomik. Në disa vende evropiane, përfshirë Francën dhe Gjermaninë, kjo masë rritet mbi 17%./fortune.com/

Lajme te ngjashme