Home Aktualitet ‘The Irish Times’ shkruan për azilkërkuesit shqiptar në Irlandë: Pse numri më i lartë i njerëzve vijnë nga Shqipëria dhe Gjeorgjia?

‘The Irish Times’ shkruan për azilkërkuesit shqiptar në Irlandë: Pse numri më i lartë i njerëzve vijnë nga Shqipëria dhe Gjeorgjia?

nga Albina Hoxhaj

Gjatë fundjavës, kryeministri irlandez Leo Varadkar përmendi dy vendet e para të cilat renditeshin në listën e vendeve që kanë numrin më të lartë të azilantëve nën Irlandë.
Sipas tij në Irlandë ka pasur një rritje prej 60 përqind të azilkërkuesve gjatë viteve të fundit, duke thënë se: “Sidoqoftë, ka shumë njerëz nga Gjeorgjia dhe Shqipëria që hyjnë me dokumente false dhe kjo është një prej faktorëve kryesor të rritjes së numrit të azilkërkuesve në vendin tonë.”

Shifrat e publikuara nga Zyra e Mbrojtjes Ndërkombëtare, një degë e Shërbimit Irlandez të Emigracionit, tregojnë se 3,762 aplikime për mbrojtje ndërkombëtare u pranuan nga shteti deri në fund të shtatorit.

Pothuajse një e katërta, 875, janë qytetarë shqiptarë dhe 15 përqind, ose 556 raste, nga Gjorgjia.
Pse kryeministri përmendi këto dy vende?
Z. Varadkar nuk përshkroi ndonjë informacion të ri në komentet e tij publike, por ishte e dukshme që ai zgjodhi t’i jepte më shumë zë një çështje që ka të bëjë me qeverinë muajt e fundit.

Tendenca e mbërritjeve nga të ashtuquajturat “vende të sigurta”, të tilla si Shqipëria dhe Gjorgjia, ka qenë e dukshme për ca kohë dhe ka qenë një tipar i shifrave të botuara nga Departamenti i Drejtësisë.

Ndërsa numri më i lartë i mbërritjeve nga vende të tilla si Siria, ku njerëzit po largoheshin fuqishëm nga lufta në vendin e tyre, më parë ishte një tipar i procesit të azilit, por që tashmë po u jep rrugë edhe shteteve të tjera të ashtuquajtura si vende të sigurta.
Ata që bëjnë kërkesë për statusin e refugjatit vendosen në sistemin e Sigurimit të Drejtpërdrejtë, i cili sheh që shteti të sigurojë akomodim në një bord të plotë, derisa të bëhet një vlerësim i statusit të tyre.

Azilkërkuesit nga vendet që konsiderohen si “të sigurt” kanë shumë më pak mundësi të lejohen të qëndrojnë në shtet sesa ata nga vendet në rrezik.
Këshilli Irlandez i Refugjatëve (IRC) ka kritikuar komentet e Varadkar, duke thënë se zgjedhja e “kombësive është e rrezikshme dhe të sugjerosh që një vend është de fakto i sigurt për të gjithë është shumë i rrezikshëm”.

Si futen njerëz nga Shqipëria dhe Gjeorgjia në Irlandë?

Shqipërisë dhe Gjeorgjisë iu dha leja për të udhëtuar në zonën e Shengenit pa kërkuar vizë përkatësisht nga viti 2011 dhe 2017. Zona e Shengenit lejon që njerëzit të udhëtojnë brenda Bashkimit Evropian pa kontrolle pasaportash.

Por, a nuk kemi vallë mundësi të heqim dorë nga Shengeni?

Po, Irlanda dhe Mbretëria e Bashkuar kanë një largim nga zona e Shengenit. Sidoqoftë, lehtësimi i kufizimeve të vizave në zonën Shengen ka lejuar që qytetarët nga Shqipëria dhe Gjeorgjia të udhëtojnë në vendet e zonës Shengen dhe më pas në Irlandë.
Nuk ka fluturime të drejtpërdrejta midis Shqipërisë dhe Gjeorgjisë dhe Irlandës, por pikat e tjera të tranzitit të tilla si Milano dhe Lanzarote kuptohet se janë përdorur nga qytetarët. Disa mbërritje kuptohet se janë realizuar edhe me përdorimin e dokumente të falsifikuara.

Çfarë ndodh kur emigrantë të tillë mbërrijnë në Irlandë?
Nëse dikush me dokumente të falsifikuara e bën atë përmes kontrollit të imigracionit, ata janë të lirë të hyjnë në Irlandë.

Në disa raste kur zbulohen dokumente të falsifikuara, burimet thonë se njerëzit më pas kanë bërë kërkesë për statusin e azilit, i cili do t’i shikonte ata të hynin në sistemin ndërkombëtar të mbrojtjes.

Kuptohet se ka raste që njerëzit thjesht zhduken pas shfaqjeve fillestare të azilit.
Kontrollet më të mëdha tani janë duke u bërë, për shembull, kur njerëzit largohen nga një aeroport për tek aeroporti i Dublinit.

Çfarë ndodh kur dikush kërkon azil?

Kushdo që aplikon për azil i referohet sistemit të Sigurimit të Drejtpërdrejtë, megjithëse presionet aktuale në sistem nënkuptojnë që akomodimi i urgjencës shpesh përdoret në vend të qendrave të dedikuara të Sigurimit Direkt.

Aktualisht, 7,655 persona janë në Provizion Direkt dhe 1,800 azilkërkues të tjerë po jetojnë në akomodime urgjente.

Kjo ka krijuar presione ndaj një sistemi që tashmë po përballet me një krizë të mungesës së strehimit, dhe ka pasur tensione midis Departamentit të Strehimit dhe Departamentit të Drejtësisë për përdorimin e akomodimit të urgjencës për ata që kërkojnë azil.
Departamenti i Drejtësisë po përpiqet të rrisë numrin e qendrave të Sigurimit Direkt në të gjithë vendin për të rritur kapacitetin dhe për të zvogëluar përdorimin e akomodimit të urgjencës, siç janë hotelet.

Cila është arsyeja e ardhjeve nga Shqipëria dhe Gjorgjia?
Shifrat e qeverisë, ndërsa pranojnë se mund të ketë raste origjinale të refugjatëve nga vende të tilla, besojnë se ata që vijnë në Irlandë nga Shqipëria dhe Gjeorgjia janë në thelb migrantë ekonomikë.

Sidoqoftë, qeveria është përballur me kritika për këtë pikëpamje me IRC duke thënë se duke emëruar të dy vendet dhe duke iu referuar njerëzve nga atje si migrantë ekonomikë Varadkar duket se sugjeron që të gjithë nga ato vende nuk janë refugjatë ose nuk kanë pretendime për statusi i refugjatëve.

Një faktor në rritjen e fundit, besohet se mund të jetë edhe për shkak të Brexit.
Burimet thanë se disa emigrantë që mbërrijnë në Irlandë mund të dëshirojnë përfundimisht të udhëtojnë në MB duke përdorur Zonën e Përbashkët të Udhëtimit.
Sidoqoftë, argumentohet se nëse Zona e Përbashkët e Udhëtimit do të mirëmbahet, Irlanda nuk mund të kundërshtojë. /irishtimes/

Lajme te ngjashme