Home Aktualitet Bashkëpunimi/ Në 2020 do i jepet prioritet sigurisë kibernetike në Ballkanin Perëndimor

Bashkëpunimi/ Në 2020 do i jepet prioritet sigurisë kibernetike në Ballkanin Perëndimor

nga Albina Hoxhaj

Viti 2020 do t’i kushtohet forcimit të kapaciteteve të Autoritetit të Sigurisë Kombëtare (NSA) në sigurinë industriale dhe sigurinë kibernetike, sipas burimeve nga NSA për Evropën Juglindore (SEENSA). 

Përfundimet e miratuara për fushën e bashkëpunimit të ardhshëm parashikojnë gjithashtu që Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC), si organizatë partnere, së bashku me kryetarët e Grupeve të Punës për Cyber, Industrial dhe Edukim do të lehtësojnë programet e trajnimit bazuar në praktikat më të mira.

Bashkëpunimi rajonal në sigurinë kibernetike është një domosdoshmëri, pasi sulmet kibernetike paraqesin një sfidë moderne të sigurisë: numri i sulmeve kibernetike që synojnë telefonat inteligjentë është rritur me 50% në gjysmën e parë të 2019 në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2018. Kriminelët në internet zhvillojnë kode me qëllim të keq duke provuar për të marrë letrat kredenciale për hyrje dhe vjedhjen e të dhënave për pagesa. Në vitin 2015, dëmet e vlerësuara nga krimi në internet ishin 3 trilion dollarë. Deri në vitin 2021, dëmi vjetor i shkaktuar nga aktiviteti me qëllim të keq në internet pritet të arrijë në 6 trilion dollarë.

Sondazhi Publik i Barometrit Ballkanik të RCC 2019 tregon se 45% e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor janë të shqetësuar për sigurinë e të dhënave në internet, ndërsa 25% shqetësohen për sigurinë e pagesave në internet. Për sa i përket situatës së përgjithshme të sigurisë, 45% e qytetarëve të rajonit shprehin pakënaqësi me të, ndërsa më pak se një e katërta (24%) raportojnë njëfarë niveli të kënaqësisë me sigurinë në ekonomitë e tyre përkatëse.

Është parashikuar që numri i përdoruesve tw internetit globalisht do të rritet në 6 miliardë nga 2022 dhe 7.6 miliardë deri në vitin 2030, duke barazuar me rreth 90% të popullsisë së botës 6 vjeç e lart. Ky numër në rritje i përdoruesve të internetit shoqërohet edhe më një shtim të aktiviteteve të ndryshme në të, duke pasur edhe riskun e krimit kibernetik. Nëse rritja e përdoruesve të internetit dhe objektivat kanë të njëjtin ndikim si rritja e popullsisë në botën jashtë linje, do të prisnim të shihnim një rritje të konsiderueshme dhe të vazhdueshme në sulmet kibernetike., sipas gjetjeve nw njw raport tw fundit tw Këshilli për Bashkëpunim Rajonal (RCC) mbi sigurinë kibernetike dhe radikalizimin online në Ballkanin Perëndimor. /monitor/

Lajme te ngjashme

error: Alert: Content is protected !!