Home Aktualitet Krijimi i Agjencisë për Median dhe Informimin/ 6 shoqata kërkojnë ndihmë nga BE: Po mbyllen dyert e gazetarëve investigativë dhe kritikë

Krijimi i Agjencisë për Median dhe Informimin/ 6 shoqata kërkojnë ndihmë nga BE: Po mbyllen dyert e gazetarëve investigativë dhe kritikë

nga Editor

Gjashtë shoqata gazetareske të Ballkanit Perëndimor, që përfaqësojnë më shumë se 8200 gazetarë, i kanë shkruar Komisionerit të BE -së për Fqinjësinë dhe Zgjerimin Oliver Varhelyi, Federatës Evropiane të Gazetarëve dhe Unionit Evropian të Transmetuesve në lidhje me situatën aktuale të lirisë së medias në Shqipëri.

Nën ombrellën e Rrjetit SafeJournalist, ata ngritën dy çështje kryesore dhe kërkuan reagime, mbështetje dhe ndihmë në ruajtjen e lirisë së shprehjes dhe lirisë së medias, sipas kritereve të Kopenhagenit, pjesë përbërëse të kritereve të pranimit të vendit në BE.

“Shqipëria duhet të sigurojë që standardet evropiane të lirisë së shprehjes dhe medias të respektohen”, thuhet në letrën e nënshkruar nga Shoqata e Gazetarëve BH, Sindikata e Mediave të Malit të Zi, Shoqata e Gazetarëve Kroatë, Shoqata e Gazetarëve të Kosovës, Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë , dhe Shoqata e Pavarur e Gazetarëve të Serbisë.

Shqetësimi i parë lidhej me zgjedhjen e vonuar të Drejtorit të Përgjithshëm të Transmetuesit Publik, (Radio Televizioni Shqiptar- RTSH) për mbi shtatë muaj.

“Ne shprehim shqetësimin tonë se nuk ka një justifikim thelbësor për vonesën në zgjedhjen e një Drejtori të Përgjithshëm të ri, roli i të cilit është vendimtar për performancën e RTSH si media e vetme e shërbimit publik në Shqipëri,” thuhej në letër.

Organizatat ngritën shqetësime lidhur me propozimet e drejtorit kalimtar për të ndryshuar strukturën organizative përtej mandatit të tij. Kjo, thanë ata, mund të çojë në abuzim të mundshëm të pushtetit, i cili “mund të ndikojë në lirinë e përgjithshme të mediave në Shqipëri”.

Çështja e dytë e ngritur është krijimi i një Agjencie të re për Media dhe Informacion Media që do të centralizojë të gjithë komunikimin qeveritar, do të monitorojë mediat dhe opinionin publik dhe do të udhëhiqet nga zëdhënësi i kryeministrit Edi Rama.

Në letër, Gazetarët e Sigurt shprehën shqetësime se kjo do të mbyllë derën për gazetarët, veçanërisht ata investigativë ose kritikë, duke penguar më tej lirinë e medias.

Këto çështje janë ngritur në kontekstin e një legjislacioni që është aktualisht në pritje në parlament. “Paketa kundër shpifjes” është një grup dispozitash që do t’i fusin të gjitha mediat online nën mbikëqyrjen e drejtpërdrejtë të Autoritetit të Mediave Audiovizive të caktuar nga qeveria.

Njësia ekonomike do të ketë fuqinë të vendosë gjoba të konsiderueshme, të urdhërojë tërheqje dhe të zbatojë pop -up kundër çdo media që konsideron se ka shkelur rregullat mbi lajmet e rreme dhe shpifjet. Parlamenti shqiptar kohët e fundit emëroi ish-shefin e komunikimit të Ramës për të mbikëqyrur bordin, pavarësisht thirrjeve nga delegacioni i BE-së në Tiranë dhe organizatat e medias për të siguruar që njësia të mbetet e pavarur.

“Paketa kundër shpifjes” u votua nga parlamenti dhe më pas vuri veton nga Presidenti i vendit Ilir Meta. Tani përsëri në parlament, kërkon një shumicë të thjeshtë votash për t’u bërë ligj

Lajme te ngjashme

error: Alert: Content is protected !!