Home Aktualitet Gjykata e Korçës mbetet me 4 gjyqtarë/ Zyra e Avokatisë thirrje KLGJ: Jemi në gjendje kolapsi, duhen 5 vite për zgjidhjen e një çështje, plotësoni vakancat

Gjykata e Korçës mbetet me 4 gjyqtarë/ Zyra e Avokatisë thirrje KLGJ: Jemi në gjendje kolapsi, duhen 5 vite për zgjidhjen e një çështje, plotësoni vakancat

nga Editor

Gjykata e Korçës ka mbetur me vetëm 4 gjyqtarë si pasojë e largimeve për shkaqe të ndryshme si ato të Vettingut etj. Ndërsa lidhur me këtë çështje, ka reaguar edhe Zyra e Avokatisë së Korçës që i është drejtuar Këshillit të Lartë Gjyqësor për duke bërë thirrje që të plotësohen vendet vakante në gjykatë.

Sipas avokatëve, duhen rreth 5 vite për të zgjidhur një cështje dhe në këtë mënyrë u kanë bërë thirrje edhe qytetarëve që të mos drejtohen në gjykatë për cështje konflikti familjar apo pronësie pasi gjykata nuk ka kapacitet për t’i zgjidhur.

‘’Kemi pasur një gjëndje kolapsi në gjykatën e apelit ku për hir të së vërtetës duhet të themi që në gjykatën e apelit janë komanduar gjykatës së shkallës së parë e cila dihet shumë mirë nga njerzit që punojnë në sistemin e drejtësisë që nk është e ligjshme pasi gjykatësit e shkallës së parë nk mund të gjykojnë në gjykatat e apelit dhe në këto gjykata mund të komandohen njerëz që janë në të njëjtin nivel por megjithatë është një zgjidhje e pranueshme sepse nëse nuk do komandoheshin edhe këta shkpnte në kolaps të plotë.

Jemi në gjykatën e shkallës së parë, kjo gjykatë duhet të ketë 14 gjyqëtarë dhe ditën e sotme ka 4 gjyqëtarë plus dhe kryetarin e Gjykatës që punon me gjysëm ngarkese pra jemi në një gjëndje që gradualisht po shkon në një kolaps.

Kjo ka sjellë si rezultat ngarkimin e Gjykatësve me shumë dosje. Është mëse në normale që një gjykatës që ka 200 dosje është e pamundur që ti lexojë ato dhe ndodhemi në kushte që shpesh edhe gjykatësi të japë vendime që nuk janë të sakta, por problemi është edhe në zgjatjen e afatit të gjykimit, në mospasjen e një procesi të drejtë sepse të kesh 200 dosje është e pamundur jo më ti lexosh dhe të kuptosh thelbin e dosjeve por as ti mbash mend fabulat e gjykimit.

Për këtë arsye ne si Dhomë e Avokatisë Korçë i bëjmë thirje organeve ligjzbatuese të gjejnë mënyrën për plotësimin sa më parë të vendeve vakante,nuk diskutohet që mjetet ligjore egzistojnë dhe ka edhe praktika dhe të mos lihet në një proces që po agravohet gjithnjë edhe më shumë.

Në këtë Gjykatë në muajin korrik ishin 7 gjykatës,tani kemi vetëm 4 për arsye nga më të ndryshmet por nëse do vazhdohet me këto ritme atëherë të gjithë e dinë shumë mirë që gjëndja është skandaloze qoftë për të marrë drejtësi,qoftë për tu drejtuar gjykatës,respektimi i afateve e pavarsisht se përmendet shpesh slogani “Drejtësi e mohuar drejtësi e vonuar”,unë mendoj që nuk jemi në ato kushte që pretendojmë thjesht për drejtësi të vonuar por në kushtet që nuk pretendojmë fare për drejtësi,z gjidhjet egzistojnë, vetëm mungon vullneti për të plotësuar Gjykatat.’’- tha avokati Lena.

Lajme te ngjashme

error: Alert: Content is protected !!